Koronatiedote

Noudatamme Opetushallituksen ohjeita opetuksen järjestämisestä. Koska valtakunnallisia ohjeita päivitetään, tieto voi muuttua. Tiedotamme lukiomme järjestelyistä, kuten aikatauluista ja järjestelyistä Wilmassa. Wilman etusivulta näet kaupungin yleisen tiedotteen, jota päivitetään lukuvuoden aikana.

Kasvomaskit käyttöön pääkaupunkiseudun toisen asteen oppilaitoksissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n antama koronaepidemian kiihtymisvaiheen maskisuositus koskee laajasti julkisia tiloja sekä myös toisen asteen oppilaitoksia, kuten lukioita ja ammattikouluja.

Pääkaupunkiseudulla on käynnissä koronaepidemian kiihtymisvaihe, minkä vuoksi toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan kasvomaskien käyttöä aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Opiskelijoiden toivotaan ottavan laajentunut maskisuositus vakavasti ja noudattavan sitä, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Suosituksen voi ottaa käyttöön heti, mutta kuitenkin viimeistään torstaina 1. lokakuuta 2020.

Suositusta noudattamalla saatetaan säästyä rankempien keinojen, kuten esimerkiksi erilaisten aukiolorajoitusten ja etäopetukseen siirtymisen, käyttöönotolta.

Opiskelijoilla ja vähävaraisilla mahdollisuus saada maskeja veloituksetta

Lähtökohtaisesti jokainen opiskelija ja asukas on itse vastuussa kasvomaskin käytöstä, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista. Vähävaraisilla opiskelijoilla ja muilla vähävaraisilla on kuitenkin mahdollisuus noutaa maskeja pääkaupunkiseudun kuntien järjestämistä maskien jakelupisteistä.

Opettajille ja muille oppilaitoksissa työskenteleville maskit hankitaan työnantajan toimesta.

THL suosittelee maskin käyttöä erityisesti tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa. Oppilaitoksissa opetuksen järjestämisessä huomioidaan edelleen hygieniaohjeistukset, muun muassa käsihygienian ja turvavälien osalta. Ensisijaisen tärkeää on yhä noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Kannustamme myös kaikkia opiskelijoitamme ottamaan käyttöön THL:n tuottaman Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla mahdolliset altistukset on helpompi kartoittaa ja hillitä näin koronan leviämistä. Lisätietoja koronavilkku.fi

THL:n sivuille on koostettu kuntalaisille suunnattua tietoa kasvomaskien käytöstä.

THL:n ohje kasvomaskien käytöstä


Edelleen ovat voimassa aikaisemmat ohjeet:

Lähikontaktien välttäminen ja hyvä hygienia

Lukiossa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja huolehtia hygieniasta. Ruokailut järjestetään porrastetusti ja mahdollisimman väljästi. 2. – 4. vsk ruokailee ensin klo 11 ja 1. vsk ruokailee klo 11.15 alkaen.

Lukioon ei tulla oireisena tai sairaana

Jos sinulla on oireita tai olet sairas, jää kotiin. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Ota yhteyttä kaupungin koronaneuvontaan p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18) tai muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117, jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita. Lisätietoja: www.espoo.fi/koronavirus.

Poissaolojen hakeminen

Poissaolojen hakeminen ja myöntäminen tapahtuvat tavallisten poissaolokäytänteiden mukaan. Jos opiskelija tai hänen perheenjäsenensä kuuluu THL:n määrittämään riskiryhmään, ja haet erityisiä opetusjärjestelyjä, ota yhteys rehtoriin.

Yhteydenpito

Yhteydenpito kotien ja opiskelijoiden kanssa hoituu ensisijaisesti etänä, mm. Wilmassa. Lukioon voitte olla myös yhteydessä sähköpostilla: ismo-olav.kjaldman@espoo.fi tai soittamalla 0505699337.

Ulkomailta palaavat oppilaat ja kansainväliset vierailut

Ulkomailta palaavien oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan paluussa noudatetaan THL:n päivittyvää suositusta tai ohjeita karanteeneista. Lue lisää THL.n päivittyvästä ohjeesta THL:n sivuilta.

Koulut ja lukiot eivät toistaiseksi vastaanota ulkomailta vieraita tai tee opintomatkoja ulkomaille.

Oppilaiden, opiskelijoiden tai henkilökunnan karanteeneista päättää kaupungin tartuntatautiyksikkö

Mahdollisista karanteeneista päättää Espoon tartuntatautilääkäri THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja HUSin ohjeistuksen mukaisesti. Jos koulun tiloissa olleella henkilöllä todetaan koronavirustartunta: Tartuntatautiyksikön tartunnanjäljittäjät selvittävät tarkasti, keiden kanssa tartunnan saanut henkilö on ollut tekemisissä eli ketkä ovat altistuneet tartunnalle. Tartunnanjäljittäjät ovat henkilökohtaisesti yhteydessä altistuneiden oppilaiden huoltajiin ja altistuneisiin täysi-ikäisiin opiskelijoihin: heidät määrätään kotikaranteeniin. Kotikaranteeniin määrättävät ovat terveitä: heidän liikkumistaan rajoitetaan siltä varalta, että he myöhemmin sairastuvat – näin he eivät pääse tartuttamaan tautia eteenpäin. Karanteeniaika on 14 vuorokautta altistumishetkestä. Koko koulun oppilaiden huoltajille, opiskelijoille ja henkilökunnalle kerrotaan tilanteesta. Sairastuneiden tai altistuneiden nimiä tai muita henkilötietoja ei koskaan kerrota julkisesti.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen

Lukioissa voidaan tarpeen vaatiessa toteuttaa opetusta myös etäyhteyksien välityksellä. Laajasta etäopetukseen siirtymisestä päätetään erikseen. Leppävaaran lukiossa tämä voi tarkoittaa opiskelijaryhmien vuorolukua, josta tiedotetaan myöhemmin.


Leppävaaran lukiossa korostamme nyt alkavan lukuvuoden alussa seuraavien ohjeiden noudattamista:

1. Kouluun tullaan vain terveenä. Opiskelijan, opettajan tai muun oppilaitoksessa työskentelevän henkilön ei pidä osallistua lähiopetukseen tai muuhun oppilaitoksen tiloissa järjestettävään toimintaan, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita.

2. Kouluun/työpaikalle ei voi jatkossa tulla infektio-oireisena tai sen jälkeen, ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testillä.

3. Jokainen pesee kätensä aina tullessaan kouluun sekä ennen kotiin lähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, ulkoa sisälle tultaessa sekä aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään saatavilla olevaa käsihuuhdetta.

4. Suojaa yskiminen. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttöinen nenäliina. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella.

5. Noudata turvavälejä. Lähiopetuksessa olevien ruokailu järjestetään porrastetusti. Ruokailuun jonotettaessa ja ruokailun aikana vältetään lähikontaktia ja säilytetään 1–2 metrin turvaväli muihin ruokailijoihin.

6. Terveydenhuollon ja opiskelijahuollon palveluista tiedotetaan erikseen lukiokohtaisesti.

Yllä olevat ohjeet perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositukseen (4.8.2020) ja opetushallituksen ohjeistukseen lukio-opetuksen järjestämisestä 1.8.2020 alkaen. Mahdollisesta etäopetukseen siirtymisestä joko kokonaan tai osittain tiedotetaan erikseen.